Nasi elok gune yg baru masak, coz time tu agak melekit n lembik ckit. Kalau ikut cara korea, dorang gune tuna, kimchi atau beef.. dalam kes aku nie, tak de plak daging lembu. Kreatif kan diri sendiri, try gune ayam...
Bahan- bahan
2 1/2 cup nasi
1/2 ts cuka
1/2 ts minyak bijan
1/2 ts gula
1/2 ts garam
timun
lobak merah
1 biji telur
seaweed
Perap
1/4 cup ayam
1/2 ts kicap
1/2 ts gula
1/2 ts minyak bijan
1/2 ts lada hitam
1 ulas bawang putih ( tumbuk/ cincang)
Cara- cara
- Cincang ayam dan campur dengan bhn2 perap. Biarkan.
 - Masak telur dengan minyak sedikit dan potong panjang2 (1/2 inch lebar).
 - Potong timun dan lobak merah macam telur. Masakkan sekejap atas kuali + secubit garam.
 - Masak ayam tadi.
 - Gaul nasi dengan 1/2 ts cuka,1/2 ts gula, 1/2 ts garam, 1/2 ts minyak bijan.
 - Letakkan nasi atas seaweed dan susun bahan2 tadi.
 - Nie part yg susah nak buat. Gulung seaweed dan nasi tu.
 - Dekat hujung seaweed, letak minyak bijan sikit supaya melekat.
 - Ketatkan guna buluh sushi. Pastikan betul2 tekan supaya cantik bila dipotong nanti.
 - Potong macam kat bawah dan makan
 


BabyNurul Ain




No comments:
Post a Comment