Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

..:: Selingan Cinta::..

Flying BeeFlying BeeFlying Bee Flying Bee Flying BeeFlying BeeFlying BeeFlying BeeFlying Bee Flying BeeFlying BeeFlying BeeFlying Bee

Thursday, 17 May 2012

Resepi: Kimbap





Nasi elok gune yg baru masak, coz time tu agak melekit n lembik ckit. Kalau ikut cara korea, dorang gune tuna, kimchi atau beef.. dalam kes aku nie, tak de plak daging lembu. Kreatif kan diri sendiri, try gune ayam...

Bahan- bahan

2 1/2 cup nasi
1/2 ts cuka
1/2 ts minyak bijan
1/2 ts gula
1/2 ts garam



timun
lobak merah
1 biji telur
seaweed

Perap

1/4 cup ayam
1/2 ts kicap
1/2 ts gula
1/2 ts minyak bijan
1/2 ts lada hitam
1 ulas bawang putih ( tumbuk/ cincang)


Cara- cara
  1. Cincang ayam dan campur dengan bhn2 perap. Biarkan.
  2. Masak telur dengan minyak sedikit dan potong panjang2 (1/2 inch lebar).
  3. Potong timun dan lobak merah macam telur. Masakkan sekejap atas kuali + secubit garam.
  4. Masak ayam tadi. 
  5. Gaul nasi dengan 1/2 ts cuka,1/2 ts gula, 1/2 ts garam, 1/2 ts minyak bijan.
  6. Letakkan nasi atas seaweed dan susun bahan2 tadi.
  7. Nie part yg susah nak buat. Gulung seaweed dan nasi tu.
  8. Dekat hujung seaweed, letak minyak bijan sikit supaya melekat.
  9. Ketatkan guna buluh sushi. Pastikan betul2 tekan supaya cantik bila dipotong nanti.
  10. Potong macam kat bawah dan makan




BabyNurul Ain

No comments:

Post a Comment